NAV ELLENŐRZÉS 2019

2019.jan.21.
Írta: Kis István www.cegvezetoknek.hu

KIEMELT NAV ELLENŐRZÉS - ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG ELLENŐRZÉSE

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésre álló kontroll adatok alapján a 100.000 Ft feletti ÁFA tartalommal rendelkező értékesítéseikről nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás biztosan számíthat a revizorok fokozott érdeklődésére, amely a tételes áfa kontroll adatok szerint 1 millió Ft feletti áfa eltéréssel rendelkezik, vagy belföldi beszerezését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

 

 

 

 

ITT VÁRHATÓ NAV ELLENŐRZÉS 2019. I. 21. – I. 25.

ÉSZAK-BUDAPEST

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között fokozottan ellenőrzik a sport-, szórakoztató és szabadidős tevékenységet végző vállalkozásokat. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

BARANYA MEGYE

A NAV baranyai munkatársai január 21. és 27. között Harkányban, Komlón, Mágocson, Siklóson, Szászváron, Szentlőrincen, Szigetváron, Villányban és a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A vizsgálatok során a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A hivatal munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak, a ruházati kiskereskedőkre, a zöldség- és gyümölcskereskedőkre, a piacokon és közterületeken árusítókra, valamint a vendéglátóhelyekre.

Emellett, a megye területén, az építkezéseken dolgozók szabályszerű foglalkoztatását is ellenőrzik a revizorok.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 22. és 24. között a megye területén fokozottan ellenőrzik a kereskedőknél és a vendéglátó egységekben a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését. A vállalkozások az alábbi területeken számíthatnak fokozottabb ellenőrzésekre:
- január 22. (kedd) Miskolc, bevásárló központok
- január 23. (szerda) Tiszaújváros
- január 24. (csütörtök) Miskolc, Széchenyi utca

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között fokozottan ellenőrzik a fénymásoló üzleteket, a papírboltokat, illetve a ruhatisztítással foglalkozó vállalkozásokat Győrben és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. január 21. és 25. között:
január 21. (hétfő) Derecske, Debrecen
január 22. (kedd) Hajdúvid, Debrecen
január 23. (szerda) Egyek, Debrecen
január 24. (csütörtök) Szentpéterszeg, Debrecen
január 25. (péntek) Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 21. és 25. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
· január 21. (hétfő) Komárom és környéke,
· január 22. (kedd) Tatabánya,
· január 23. (szerda) Kisbér és környéke,
· január 24. (csütörtök) Dorog és környéke,
· január 25. (péntek) Tata és környéke

Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

NÓGRÁD MEGYE

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 21. és 25. között Salgótarjánban tervez helyszíni ellenőrzéseket.

Az ellenőrök kiemelten vizsgálják az online pénztárgép használatára kötelezett élelmiszer, valamint a kenyér- és pékáru kereskedőket.

A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép működtetésének szabályszerűségét, valamint a készpénzmozgások bizonylatolását. Az adóellenőrök emellett ellenőrizhetik az alkalmazottak bejelentését és a forgalmazott áruk eredetét is.

A NAV munkatársai a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

PEST MEGYE

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2019. januárjában a fodrászati, szépségápolási és egészségmegőrző vállalkozásokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

SOMOGY MEGYE

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága januárban a 3-4. héten azokat az üzleteket ellenőrzi, ahol az online pénztárgépek nem kommunikálnak a NAV szerverével.

Emellett az építőipari foglalkoztatottak bejelentéseit is vizsgálják a hivatal munkatársai.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

TOLNA MEGYE

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 21. és 25. között kiemelten ellenőrzik a kiskereskedőket. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek (pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb.) teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:
2019.01.21. Decs, Őcsény
2019.01.22. Szekszárd
2019.01.23. Tolna, Fadd
2019.01.24. Tamási
2019.01.25. Paks

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

VESZPRÉM MEGYE

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 21. és 25. között kiemelten ellenőrzik a távol-keleti termékek kereskedelmével foglalkozó adózókat.

Az ellenőrzések várható helyszínei:
január 21. (hétfő) Balatonalmádi, Balatonfüred
január 22. (kedd) Veszprém
január 23. (szerda) Pápa
január 24. (csütörtök) Ajka
január 25. (péntek) Várpalota

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják. A revizorok kiemelten ellenőrzik a tényleges és bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, valamint a pénztárgépek éves felülvizsgálatát.

KIS ISTVÁN ÜZLETI TANÁCSADÓ

FORRÁS: NAV

 

 

 

 

MOBILITÁSI CÉLÚ LAKHATÁSI TÁMOGATÁS

Ha adott 2018-ban mobilitási célú lakhatási támogatást (albérlet térítés) a munkavállalói számára, akkor 2019. január 31-ig adatot kell szolgáltatnia az adóhatóság felé a 18K110 számú nyomtatványon.

 

 

 

 

NAV ELLENŐRZÉS 2019. I. 14. – I. 18.

ÉSZAK-BUDAPEST

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között fokozottan ellenőrzik a sport-, szórakoztató és szabadidős tevékenységet végző vállalkozásokat. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

BARANYA MEGYE

A NAV baranyai munkatársai január 14. és 20. között Bólyban, Komlón, Mohácson, Sátorhelyen, Szentlőrincen, Szigetváron és a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A vizsgálatok során a revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatást, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik.

A hivatal munkatársai kiemelten vizsgálják a 2019. január 1-jétől érvényes új áfa-kulcsok szabályos alkalmazását. Emellett ellenőrzésre számíthatnak az online kereskedők, a személyszállítók, a vendéglátóhelyek, valamint a fizikai közérzetjavító tevékenységet folytató adózók. Az ellenőrök fokozott figyelmet fordítanak az építkezéseken dolgozók foglalkoztatásának ellenőrzésére is.

BÉKÉS MEGYE

2019. január 14. és 18. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban békéscsabai és gyulai közintézmények büféiben tartanak ellenőrzéseket. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése mellett a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek működtetésének szabályszerűségét, és a forgalmi viszonyok alakulását vizsgálják, akár ismétlődő jelleggel.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei 2019. január 14. és 18. között fokozottan ellenőrzik a megye területén építkezéseken foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését.

FEJÉR MEGYE

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei január 14. és 18. között Székesfehérváron és a Velencei-tó körül az építkezéseken dolgozók foglalkoztatásának szabályszerűségét ellenőrzik.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között fokozottan ellenőrzik a fénymásoló üzleteket, a papírboltokat, illetve a ruhatisztítással foglalkozó vállalkozásokat Győrben és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. január 14. és 18. között:
január 14. (hétfő) Hajdúszoboszló, Debrecen
január 15. (kedd) Vámospércs, Debrecen
január 16. (szerda) Hajdúböszörmény, Debrecen
január 17. (csütörtök) Debrecen
január 18. (péntek) Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál, különös tekintettel a piacon- és közterületen árusítókra. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 18. között fokozottan ellenőrzik a festék-, vegyi áru- és háztartási üzleteket. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

NÓGRÁD MEGYE

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 14. és 18. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
január 14. (hétfő) Szécsény és környéke
január 15. (kedd) Rétság és környéke
január 16. (szerda) Jobbágyi, Szurdokpüspöki és környékük
január 17. (csütörtök) Balassagyarmat és környéke
január 18. (péntek) Salgótarján és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten vizsgálják a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

PEST MEGYE

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2019. januárjában a fodrászati, szépségápolási és egészségmegőrző vállalkozásokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 2. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
január 14. (hétfő): Nyíregyháza,
január 15. (kedd): Nagyhalász, Dombrád,
január 16. (szerda): Rakamaz, Tiszanagyfalu,
január 17. (csütörtök): Kisvárda,
január 18. (péntek): Nyírtelek.

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

TOLNA MEGYE

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 18. között kiemelten ellenőrzik az online pénztárgépek használatát. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek (pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb.) teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.
Az ellenőrzések várható helyszínei:
2019.01.14. Szedres, Nagydorog
2019.01.15. Paks
2019.01.16. Szekszárd
2019.01.17. Dombóvár
2019.01.18. Bonyhád

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

VAS MEGYE

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 18. között folyamatosan ellenőrzik az oktatási intézmények területén működő büféket, vendéglátókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

ZALA MEGYE
A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 18. között kiemelten ellenőrzik a hentesüzleteket, valamint a pecsenyesütőket.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak szabályszerű bejelentéseit, az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

A közzétett adatok nem zárják ki, hogy más adózóknál is lehetnek a megye területén ellenőrzések.

KIS ISTVÁN ÜZLETI TANÁCSADÓ

FORRÁS: NAV

 

 

 

 

KIVÁS CÉG – OSZTALÉK KIVÉTELE

Ha a nyereséget osztalékként akarja kivenni a kivás cégéből, akkor a nyereség után meg kell fizetni a 13 % kivát. Ugyanakkor a magánszemély megfizeti a 15 % osztalék adót és 697.320 forintig a szociális hozzájárulási adót.

KIVA OSZTALÉK KALKULÁTOR https://cegvezetoknek.hu/kiva.html

 


 

SAJÁT JOGÚ NYUGDÍJAS MUNKAVÁLLALÓ TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA

2019. január 1-től a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas személyre nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, és – a munkaviszonyára tekintettel – mentesül a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék, valamint a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetése alól.

A foglalkoztatónak az érintett személyek biztosítási jogviszonyának megszűnését 8 napon belül a 19T1041-es számú adatlapon az állami adó- és vámhatóság felé be kell jelenteni.

2019-BEN ÍGY CSÖKKENTHETI LAKÁSHITELE TÖRLESZTÉSÉT HAVI 3.300 FORINTTAL!
Részletek:
https://cegvezetoknek.hu/index.html

 

 

 

 

NYUGDÍJAS FOGLALKOZTATÁS ADÓZÁSA 2019

Jelentősen változtak a nyugdíjas foglalkoztatásának a közterhei.

Itt kiszámolhatja, hogy mennyivel jár jobban: https://cegvezetoknek.hu/berkalkulator.html

 

2019-BEN ÍGY CSÖKKENTHETI LAKÁSHITELE TÖRLESZTÉSÉT HAVI 3.300 FORINTTAL!
Részletek:
https://cegvezetoknek.hu/index.html

 

 

 

 

MINIMÁLBÉR 2019, GARANTÁLT BÉRMINIMUM 2019

2019. január 1-től a havi bruttó minimálbér 149.000 Ft, nettó 99.085 Ft.

2019. január 1-től a havi garantált bérminimum 195.000 Ft, nettó 129.675 Ft.

Bérkalkulátor 2019 https://cegvezetoknek.hu/berkalkulator.html

2019-BEN ÍGY CSÖKKENTHETI LAKÁSHITELE TÖRLESZTÉSÉT HAVI 3.300 FORINTTAL!
Részletek:
https://cegvezetoknek.hu/index.html

 

 

 

SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ KEDVEZMÉNY 2019

2019. január 1-től megszűnik
- a 25. év alatti és 55. év feletti munkavállaló foglalkoztatásához,
- a Karrier Híd Programhoz,
- pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény 8/B. §-a alapján a részmunkaidős foglalkoztatáshoz,
- a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó kedvezmény.