PÉNZ KIVÉTELE CÉGBŐL - cegvezetoknek.hu

PÉNZ KIVÉTELE CÉGBŐL

SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS 2019 – ŐK FIZETIK

2018. december 16. - Kis István üzleti tanácsadó www.cegvezetoknek.hu

Szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldi székhelyű
- gazdasági társaság,
- szövetkezet, kivéve a lakásszövetkezetet, a szociális szövetkezetet, az iskolaszövetkezetet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet,
- állami vállalat, tröszt, tröszti vállalat, közös vállalat, erdőbirtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat - kivéve a víziközmű-társulatot -, egyes jogi személyek vállalata és a leányvállalat,
- ügyvédi iroda, végrehajtó iroda és szabadalmi ügyvivő iroda,
- közjegyzői iroda,
- a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
- egyéni cég,
- a szakképzésről szóló törvény 43. § (2) bekezdés a) - c) pontjában meghatározott, egyéb szerv, szervezet (a továbbiakban: Szt. szerinti egyéb szervezet), ha az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti, hogy a szakképzési hozzájárulást
- a szakképző iskola és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött együttműködési megállapodás alapján, az iskolai szakképzésben a nappali rendszerű oktatásban és a felnőttoktatásban, vagy
- a szakképző iskola tanulója és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, a választás bejelentését követő hónap első napjától.

Szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett továbbá a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató,
-
külföldi székhelyű jogi személy,

- jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég,
- személyi egyesülés, egyéb szervezet is, ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.

 


 

KIVA OSZTALÉK KALKULÁTOR

SEGÍTSÉG KIVA VÁLASZTÁSÁHOZ

KIVA BÉRKALKULÁTOR: https://cegvezetoknek.hu/kiva.html
KIVA OSZTALÉK KALKULÁTOR: https://cegvezetoknek.hu/kiva.html

Kis István üzleti tanácsadó

 

 

 

 

ZÖLD RENDSZÁMOS CÉGES SZEMÉLYAUTÓ - CÉGAUTÓADÓ

Zöld rendszámot, azaz "környezetkímélő gépkocsi" státuszt (a 6/1990. KöHÉM rendelet) szerint minden tisztán elektromos gépkocsi (nem csak személyautó, hanem akár autóbusz is), továbbá a külső tölthetőségű hibrid is kaphat (amennyiben legalább 25 kilométert meg tud tenni elektromosan). Míg a tisztán elektromos autó számára nincs hatótávmegkötés, a hatótávnövelős hibridek számára (amelyek csakis villanymotorjukkal hajtanak, de képesek áramtermelésre) legalább 50 kilométert ír elő a törvény ahhoz, hogy megkaphassák a zöld rendszámot.

Minden "környezetkímélő autó" mentesül a gépjármű és a cégautóadó alól.

Környezetkímélő gépkocsi az a gépjármű, amely a 6/1990. KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) 2015. július 1-jén hatályos 2. § (6) bekezdése szerint környezetkímélő gépkocsinak minősül, azaz az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi. Nulla emissziós gépkocsinak az a gépkocsi minősül, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki a KöHÉM rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (környezetvédelmi osztály jelzése: 5Z).

Amikor a jogszabály környezetkímélő autó fogalmáról beszél, és a KöHÉM rendeletre hivatkozik, akkor a tisztán elektromos, az akkumulátorról legalább 25 km megtételére képes tölthető hibrid, az akkumulátorról legalább 50 km megtételére képes hatótáv növelt, illetve a levegőt nem szennyező, egyéb meghajtású nulla emissziós autókat kell érteni.

 

 

 

 

ADÓ OPTIMALIZÁLÁS MAGYAR MÓDRA

Vannak olyan társaságok, amelyek alapítottak egy társaságiadó-köteles céget, ide jönnek a költségek; létrehoznak egy KATÁ-s egyéni vállalkozást (vagy betéti társaságot), amely áfamentes, innen vesz fel a tulajdonos tizenkét millió forintot szinte nulla adóval, valamint van egy EVÁ-s cégük minden másra.
Ráadásul ez utóbbi lényege a bevétel-alapú adózási forma, a működéssel kapcsolatosan esetleg felmerülő költségek nem csökkentik a fizetendő adó mértékét. Ugyanakkor az EVA megfizetésével az adóalanyok mentesülnek az általános forgalmi adó (27%), a társasági adó (9%), az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadó (15%) és az egészségügyi hozzájárulási járulék (14%, éves felső limit 450 ezer forint) megfizetésétől.

FIGYELEM: CÉGHALMOZÁS NÉLKÜL IS MILLIÓKAT KIVEHET A CÉGÉBŐL AZ OSZTALÉKTÓL SOKKAL OLCSÓBBAN!

https://cegvezetoknek.hu/index.html

 

 

 

 

KAPCSOLT VÁLLALKOZÁS - KATA

Több mint háromszázezerre nőtt a katás vállalkozások száma. Tapasztalataim szerint sok olyan kft. van akik nyereségük optimalizálása céljából katás bt.-vel, egyéni vállalkozással is rendelkeznek.

Valószínűleg kapcsolt vállalkozásnak számítanak.

Mikor valósul meg kapcsolt vállalkozás?

A legegyszerűbb helyzet, amikor két vállalkozás között többségi befolyás gyakorlás (50%-ot meghaladó mértékű) valósul meg, akár közvetlenül, akár közvetetten. Fontos azonban megjegyezni, hogy a többségi befolyás nem feltétlenül egyezik meg a tulajdoni aránnyal.

Meghatározó befolyással akkor rendelkezik a személy, ha az érintett jogi személy tagja vagy részvényese, és
-
jogosult e jogi személy vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsági tagjai többségének megválasztására vagy visszahívására,

- avagy a jogi személy más tagjai, részvényesei a befolyással rendelkezővel kötött megállapodás alapján, vele azonos tartalommal szavaznak, vagy rajta keresztül gyakorolják szavazati jogukat, és együtt a szavazatok több mint felével rendelkeznek.

A meghatározó befolyás akkor is fennáll, ha a fenti jogosultságok közvetett módon biztosítottak.

Arra is fontos figyelemmel lenni, hogy a közeli hozzátartozók (Pl. házastárs, testvér, szülő, gyerek) részesedését vagy szavazati jogát egybe kell számítani.

Például, ha két társaság mindegyikét egy házaspár tagjai 50-50% arányban tulajdonolják. Látszólag egyik fél részéről sem valósul meg többségi befolyásgyakorlás egyik vállalkozásban sem, azonban a közeli hozzátartozók részesedésének összeszámítását előíró rendelkezés alapján a társaságokat kapcsolt vállalkozásnak kell tekinteni.

És ha számláznak is egymásnak, akkor jön a probléma.

Kis István üzleti tanácsadó

 


 

KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁS ADÓZÁSA 2019

Mint ismeretes, a kockázati életbiztosítások a minimálbér 30 százalékáig adómentesek.

2019-től ha a kockázati biztosítás szerződője a munkáltató, biztosítottja a munkavállaló és kedvezményezett a biztosított családtagja, a munkáltató által fizetett díj után a biztosított munkavállalót 15 százalék szja + 10 százalék nyugdíjjárulék + 8,5 százalék egyéb járulék, a munkáltatót 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó + 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás terheli.
Költségként elszámolható a biztosítási díj + a munkáltatói közterhek (21 százalék).

Azaz egy havi 10 ezer forintos biztosítási díj adója 5.450 forint. 12.100 forint számolható el költségként.

Kis István üzleti tanácsadó

 

 

 

 

JÖVEDÉKI ADATOK LEKÉRDEZHETŐSÉGE

Már elérhetők a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény rendelkezései szerint nyilvántartott egyes adatok.

A követező adatok kérdezhetőek le:
Jövedéki biztosíték szabad keret;

Adóraktári készlet;
Adóraktári készletmozgások.

A lekérdezések az ügyfélkapun belépve az eBEV-szolgáltatás/Szolgáltatások/Jövedéki adatok menüpont alatt érhetőek el az engedélyes képviselője által.

A lekérdezések az alábbi képviseleti jogcímekkel rendelkezők részére állnak rendelkezésre:
Törvényes képviselő;
Jövedéki adatok lekérdezése.

KIS ISTVÁN ÜZLETI TANÁCSADÓ

 

 

 

 

KFT. SZEMÉLYES KÖZREMŰKÖDÉS – FŐÁLLÁSÚ KATÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS

A társas vállalkozás tagja alapvetően háromféle jogviszonyban végezhet munkát a társaságban:
- munkaviszony,
- megbízási jogviszony,
- tagsági jogviszony.

Ha nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozik, akkor a személyes közreműködés csak tagsági jogviszony lehet, azaz társas vállalkozónak minősül.

Ennek következtében nem lehet főállású a kisadózó, ha a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül.

Így a társas vállalkozásában kell megfizetni a közterheket legalább a minimálbér után. A 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, a 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér, míg a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka alapján fizeti meg.

Katás egyéni vállalkozóként 25.000 forintot fizet havonta.

KIS ISTVÁN ÜZLETI TANÁCSADÓ

 

 

 

 

CÉGES SZEMÉLYAUTÓ ÁFA VISSZAIGÉNYLÉSE 2019

Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén ha megelégszik a bérleti díj áfa 50 százalékának a visszaigénylésével, akkor 2019-től nincs szüksége útnyilvántartás vezetésére.

KIS ISTVÁN ÜZLETI TANÁCSADÓ